Lommedalshaugen

Ongoing

Private client

1/4

Lommedalshaugen is the transformation of an early 20thcentury barn into a three-bedroom house. The building is not historically protected, and the motivation to maintain and transform the existing structure rather than demolish and build new were the shared instinct of our practice and our client. 

While the existing building is maintained, a new wing is added which almost doubles the area on the ground floor. This change in the balance of the composition led us to take inspiration from the compositional methods of early 20th century arts and crafts houses, where multiple roof forms combined with vertical chimney elements allow for asymmetric compositions to achieve an overall balance. 

The new figure of the barn is then considered almost like a Morandi still life, where the existing barn, the new wing, and the chimney and new facade element are assembled to create a whole composition.  

As a summer house with periodic winter use the new thermal envelope takes an unconventional line dividing the house in half in section and leaving the upstairs rooms cold. This reduces material and energy use and also helps to preserve the character of the barn by leaving exposed as much of the old timber structure as possible. 

Local craftsmanship and materials are being used throughout the project with significant effort given to using Norwegian Oak for much of the interior linings and furniture, a species that has all but disappeared from mills with the introduction of American and Eastern European varieties.